Zonnepanelen in het onderwijs

Geplaatst op : 5 oktober 2017
Zonnepanelen

Steeds vaker merken wij dat scholen zonnepanelen op hun schoolgebouwen plaatsen. Met het gebruik van zonnepanelen kiezen scholen voor een verduurzaming van hun energievoorziening. Bijkomende voordelen van deze keuze zijn: het bewustzijn onder scholieren wordt vergroot en de kostenbesparing kan besteed worden aan beter onderwijs. Op deze manier kunnen scholen bijdragen aan de verduurzamingsagenda van Nederland. Maar hoe zijn deze zonnepanelen nu eigenlijk verzekerd tegen schade?


Standaard meeverzekerd op de brandverzekering?

Zonnepanelen, mits 'aard- en nagelvast' aan of op het gebouw bevestigd, vormen een onderdeel van het gebouw en zijn dan meeverzekerd op uw brandverzekering. Aard- en nagelvast betekent 'vast zitten aan het gebouw en niet makkelijk te verwijderen'. Bij gebouwen die eigendom zijn van de gemeente zijn deze panelen meeverzekerd op de brandverzekering die de gemeente heeft afgesloten. Bij eigen gebouwen kunt u de zonnepanelen op de eigen brandverzekering aanmelden. Er is dan dekking tegen brand- en stormschade, maar ook tegen blikseminslag.


Losse zonnepanelen

Extra aandacht is nodig voor zonnepanelen die los op het dak zijn geplaatst, ook als ze los in een frame gezet zijn of als geheel op losse betonnen voeten staan. Deze panelen zijn geen onderdeel van het gebouw en dienen apart verzekerd te worden. Ook als de gemeente eigenaar van het gebouw is, kan het voorkomen dat de zonnepanelen geen eigendom zijn van de gemeente, maar van de onderwijsinstelling. De onderwijsinstelling moet daarom zorgen voor een goede verzekering.


Dus let op de volgende zaken:

  • Wie is de eigenaar van de zonnepanelen?
  • Liggen ze los? Sluit dan een specifieke, aparte verzekering af;
  • Kunnen ze op de bestaande brandverzekering worden meeverzekerd?

Meer informatie

Bel voor meer informatie met Saskia Knegtmans of Justin van Driel, telefoonnummer: 088 34 34 571. Zij beantwoorden graag uw vragen en adviseren u over oplossingen.

Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: