Vliegen met drones. Mag dat zo maar binnen het onderwijs?

Geplaatst op : 5 oktober 2017
Drones

In Nederland worden steeds meer drones gebruikt. In juli 2017 stonden er 755 drones voor professioneel gebruik geregistreerd; een ruime verdubbeling van de 342 drones zeven maanden eerder. Ook bij onderwijsinstellingen neemt het gebruik van drones snel toe. De afgelopen jaren is echter ook het aantal meldingen over incidenten met drones verdrievoudigd.


Wat als er iets misgaat?

Er zijn allerlei situaties te bedenken waarin een school een drone kan gebruiken: studenten die voor een project bezig zijn, een vrijwilliger die met een drone een promotiefilmpje maakt of het opnemen van bouwkundige inspecties voor de les Bouwkunde. Maar wat gebeurt er als de drone schade veroorzaakt als het bijvoorbeeld tegen een auto aanvliegt? De drone en de auto zijn beschadigd, maar wie betaalt deze schade? En is deze schade dan wel verzekerd?


Regels en vergunningen

Het is goed om te weten dat wanneer u vanuit een onderwijsinstelling een drone gebruikt, er al snel sprake is van beroepsmatig gebruik. Bij beroepsmatig gebruik komen er veel meer regels en vergunningen aan de orde dan bij particulier gebruik. Zo moet de piloot een Vliegbrevet RPA-L of een ontheffing hebben. De drone moet zelf een bewijs van luchtvaardigheid hebben en het bedrijf dat de drone bestuurt moet over een RPAS Operator Certificate (ROC) beschikken.


Vlieg verantwoord

Werkt u al met drones of gaat u dit binnenkort doen? Dit is natuurlijk prima, maar neem voor die tijd even contact met ons op. Uw aansprakelijkheidsverzekering voor bedrijven dekt eventuele schade niet. Als u een drone beroepsmatig gebruikt, adviseren wij u een aparte aansprakelijkheidsverzekering af te sluiten. Wij bespreken graag de risico’s en mogelijkheden met u.


Meer informatie

Bel voor meer informatie met Saskia Knegtmans of Justin van Driel, telefoonnummer: 088 34 34 571. Zij beantwoorden graag uw vragen en adviseren u over oplossingen.

Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: