Zelf een constructieverzekering afsluiten: de voordelen op een rij

Geplaatst op : 24 juni 2016
Zelf een constructieverzekering afsluiten: de voordelen op een rij

Wanneer u een schoolgebouw laat bouwen of verbouwen (als eigenaar of als bouwheer namens de gemeente) kunt u de bouwrisico's afdekken met een CAR-verzekering (Construction All-Risks). Het lijkt voordeliger om de aannemer hiervoor te laten zorgen. U heeft er dan geen omkijken naar. Maar dit is een voordeel dat in geval van schade als sneeuw voor de zon kan verdwijnen. U komt er op dat moment pas achter of de dekking die de aannemer heeft gekozen, voldoende is om de schade op te vangen.


Meest voorkomende problemen

Wanneer u het afsluiten van de CAR-verzekering overlaat aan de aannemer, geeft u de controle uit handen. Dat kan in sommige gevallen voor u nadelig zijn:

  • Bij schade komt de uitkering bij de aannemer terecht. U heeft daarom minder invloed op de bestemming van het geld (‘wie betaalt bepaalt’).
  • De aannemer heeft de premie niet voldaan en er is geen dekking voor schade;
  • Wanneer een aannemer failliet gaat, valt een schade-uitkering in de boedel van de aannemer. Het geld komt dan dus niet bij u terecht.


Wat levert zelf verzekeren u op?

Wanneer u voor uw onderwijsinstelling zelf een CAR-verzekering afsluit, heeft dat meerdere voordelen:

  • U krijgt een dekking die op maat is gemaakt voor uw risico's, niet primair op de belangen van de (hoofd-)aannemer. Meeùs Onderwijs werkt voor een advies op maat nauw samen met Meeùs Bouw & Infra;
  • U weet waarvoor u betaalt. De aannemer berekent de verzekeringspremie direct aan u door (mogelijk inclusief 'algemene kosten' en opslag voor 'winst en risico'). Wanneer u zelf de verzekering afsluit, weet u precies waarvoor u betaalt. U heeft de zekerheid dat de premie op tijd betaald wordt en dat de premie voor de duur van de bouw hetzelfde blijft;
  • U kunt tegen een geringe premietoeslag een extra kostendekking afsluiten. Wanneer door een schade het werk te laat wordt opgeleverd, kunt u met deze dekking de kosten opvangen voor de huur van een vervangend gebouw en / of noodlokalen en voor extra reiskosten;
  • Bij schade heeft u contact met uw vertrouwde schadebehandelaars van Meeùs Onderwijs. U bent niet afhankelijk van een onbekende verzekeraar / intermediair.


Vraag om advies

Geen enkele situatie is echter hetzelfde. Mogelijk kunt u juist profiteren van de ruime dekking en voordelige premie van de doorlopende CAR-verzekering van de aannemer. Laat u daarom altijd adviseren door Meeùs Onderwijs over uw specifieke situatie. Dan maakt u de keuze die het beste bij u past.

Neem contact met ons op   

Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: