Juridische bijstand bij conflicten op school

Geplaatst op : 29 juni 2015

Steeds vaker zoeken ouders juridische hulp om een conflict met de school van hun kind op te lossen. Rechtsbijstandsverzekeraars en advocaten zien een flinke toename in het aantal zaken. Zo groeide het aantal geschillen bij Stichting Achmea Rechtsbijstand (SAR) in vier jaar tijd met 140% en zag rechtsbijstandsverzekeraar DAS het aantal onderwijsconflicten dit jaar met 18% stijgen.

Rechtszaak aanspannen

Waar komt deze trend vandaan?

Marion Scholtes, advocaat van Brussee Lindeboom Advocaten, heeft een verklaring voor deze trend: "Door schaalvergroting kunnen ouders minder snel bij een leraar aanschuiven. Hierdoor zijn ze mondiger geworden en zoeken ze andere manieren op conflicten op te lossen'. SAR-jurist Rob Scholten vindt dit een zorgelijke ontwikkeling: 'Juridische procedures zijn meestal niet in het belang van het kind. De zaken gaan bijvoorbeeld over het onderwijsadvies, pesten of zelfs een schoolreisje". Harm van Gerven, woordvoerder van de PO-Raad, herkent dit: "Er zijn tegenwoordig steeds meer zaken waarover je onenigheid kunt krijgen".

De meest voorkomende hulpvragen gaan over:

  • Kinderen
  • Advies
  • Tentamens
  • Pesten
  • Kwaliteit

Advies Saskia Knegtmans, manager Meeùs Onderwijs

"Ook wij merken dat ouders en onderwijsinstellingen steeds vaker bereid zijn om juridische bijstand in te schakelen voor een conflict met de school. Is een rechtsbijstandverzekering wel of niet noodzakelijk? Weeg daarvoor de premie van de rechtsbijstandsverzekering af tegen de te verwachten juridische kosten. Meeùs Onderwijs adviseert u graag op basis van haar ervaring in deze afweging".

Heeft u nog vragen?

Neemt u dan contact op met een specialist van Meeùs Onderwijs via het telefoonnummer: 070 30 28 954. Uiteraard kunt u ook met ons in contact komen via het contactformulier en via onderwijs@meeus.com.

Dit artikel maakt onderdeel uit van de Nieuwsbrief juni 2015.

Lees meer over:
Reacties (0)
Plaats een reactie via een van uw sociale netwerken
Resterend aantal karakters: